Uleiul de rapita- compozitie nutritionala si beneficii

Atunci cand urmarim sa ne ingrijim dieta, uleiul devine un „personaj negativ” in bucataria noastra. Sunt de acord cu o mica mentiune- uleiul nu este prea sanatos, atunci cand este folosit in exces. Si, desigur, uleiul de floarea soarelui nu este niciodata cea mai buna optiune. Putem opta pentru uleiul de masline sau, in cazul de fata, pentru uleiul de rapita. Nu stiu cate dintre voi au apucat sa-l foloseasca pana acum, insa, sper ca articolul de astazi sa vi-l prezinte intr-o lumina buna.

Sa descoperim uleiul de rapita

Uleiul de rapita se obtine, in mod evident, din semintele de rapita. In compozitia acestui tip de ulei intalnim doar 7% grasimi saturate. Nu degeaba este considerat uleiul de tip vegetal cu cel mai scazut continut de acizi grasi saturati. Daca aveti nevoie de o comparatie- uleiul de porum are 15%, cel de floarea soarelui 12%, iar uleiul de masline contine 15% grasimi saturate.

Punctul de ardere al uleiului de rapita este de 204 °C. Asta inseamna ca este potritiv si pentru gatirea termica. Desigur, poate fi consumat si in forma cruda- in prepararea salatelor, sosurilor s.a.m.d. La culoare uleiul de rapita este de-un galben deschis, iar mirosul este neutru.

Beneficii ale uleiului de rapita

Uleiul de rapita se recomanda prin numeroase beneficii. In articolul de astazi vi le prezint pe cele mai importante.

Reduce colesterolul

Uleiul de rapita are unele dintre cele mai sanatoase rapoarte in ceea ce priveste acizii grasi, vreodate intalnite la un ulei vegetal. Raportul este de 2:1, uleiul de rapita continand atat acizi grasi omega-3, cat si acizi grasi omega-6.

Aportul de fitosterolii din uleiul de rapita contribuie in mod activ la reducerea considerabila a crearii si absorbtiei de colesterol. Stiti ce inseamna asta? Ca uleiul de rapita nu doar ca nu contine colesterol, dar reduce nivelul acestuia din sange cu 10-15%. Impresionant!

Imbunatateste nivelul de energie din organism

Datorita continutului redus de colesterol si cantitatii mari de antioxidanti, consumul de ulei de rapita ajuta in mod benefic metabolismul. Astfel, consumand ulei de rapita, in mod surprinzator, nu te vei confrunta cu aceeasi reactie a organismului, ca in cazul altor uleiuri vegetale. Corpul tau nu va deveni brusc lenes si greoi, iar nivelul de energie nu va fi afectat in sens negativ, ci dimpotriva! Asta pentru ca alegand sa consumi ulei de rapita nu iti suprasoliciti sistemul cardiovascular.

Este o sursa bogata de vitamina E si vitamina K

Stiati ca vitamina E este un puternic antioxidant liposolubil? Stiati ca aceasta ajuta in mod activ la mentinerea integritatii membranelor celulare de la nivelul pielii, actionand asemeni unui scut de protectie impotriva radicalilor liberi?

In plus, vitamina K contribuie la mentinerea sanatatii oaselor si aduce beneficii considerabile in lupta cu afectiunile hepatice. Iar o lingura de ulei de rapita ne ofera aproximativ 10 µg de vitamina K. Adica 11% din doza zilnica recomandata femeilor si 8% din doza zilnica recomandata barbatilor.

Contraindicatii si recomandari

Asa cum am spus, uleiul de rapita este clasat ca ulei sanatos, datorita continutului scazut de grasimi saturate. Insa, tineti minte- excesul face orice este sanatos, sa fie mai putin sanatos. Asadar, consumati ulei de rapita cu masura.

Ni se recomanda consumarea uleiului de rapita presat la rece. Chiar daca pretul acestuia este putin mai ridicat, este varianta cea mai sanatoasa.

Asta a fost articolul zilei de luni. Va doresc o saptamana minunata!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *