Uleiul de palmier- odata aclamat, acum acuzat. Aflati parerea mea

Uleiul de palmier isi are originile in Africa, fiind cultivat in cantitati industriale in Indonezia si Malaezia. Cu totii stim ca este vorba despre un ulei vegetat, obtinut din pulpa rosiea fructului de palmier.

Cand am intrat prima data in contact cu uleiul de palmier era cu vreo 9-10 ani in urma si, tin minte, pe atunci era foarte aclamat, vorbindu-se doar de beneficiile acestuia pentru sanatatea. Asadar, se incadra la categoria alternativelor sanatoase pentru uleiul obisnuit, de floarea soarelui. Intre timp, insa, parerile expertilor s-au schimbat si s-au schimbat vehement! Acum, rolurile si beneficiile uleiului de palmier sunt dintre cele mai controversate.

La noi, in Europa, uleiul de palmier nu este atat de uzual folosit, pe cum este in tarile asiatice, de exemplu.

Ce contine uleiul de palmier

Atunci cand vrei sa tragi linie si sa concluzionezi daca ceva este ori nu sanatos pentru organism, recomandat este sa te uiti la componenta acelui produs.

Iar in uleiul de palmier gasim 6 tipuri de acizi grasi. Mai exact trei tipuri de acizi grasi saturati si trei tipuri de acizi grasi nesaturati. Dincolo de asta, mai intalnim si o componenta de carotenoide si componenti ai vitaminei E.

De ce tot mai multa lume blameaza uleiul de palmier

Din cauza acizilor grasi nesaturati! Asta este raspunsul pe scurt. Concentratia de acizi grasi saturati din uleiul de palmier il face sa fie un real pericol pentru sanatate, atunci cand este consumat in exces. Astfel, consumul des de ulei de palmier duce la cresterea nivelului de colesterol rau din sange, provocand reale afectiuni ale sistemului cardiac.

Cand devine uleiul de palmier un adevarat risc pentru sanatate

Atunci cand uleiul de palmier este procesat la temperaturi mai inalte de 200 de grade Celsius, acesta se transforma intr-un adevarat pericol pentru sanatate. Prin ardere, uleiul de palmier ajunge sa devina un compus plin de agenti toxici, care afecteaza organismul in mod real si periculos.

Din pacate, desi nu este foarte usor de gasit pe rafturile supermarketurilor de prin Europa, uleiul de palmier este folosit in prepararea multor tipuri de dulciuri si produse de tip fast-food.

In urma ultimelor descoperiri ce au in focus acest tip de uleiu, autoritatile din Italia, aparent, au scos de pe piata un celebru brand de ciocolata tartinabila, doar pentru ca avea in compozitia sa ulei de palmier. (sursa adevarul.ro)

Recomand uleiul de palmier? Care sunt beneficiile acestuia

Autoritatea Europeana pentru protectia Alimentelor nu interzice consumul de palmier si nici nu a concluzionat care sunt dozele toxice. Ce stim pana acum este ca atunci cand este consumat in cantitati mari si prea dese, uleiul de palmier devine toxic.

In conditiile astea, recomand utilizarea uleiului de palmier dar doar in cantitati reduse si doar foarte rar. Mai ales ca avem atatea alte alternative despre care stim sigur ca ne rezerva numai si numai beneficii.

In plus, trebuie sa recunoastem si beneficiile pe care ni le ofera consumul de uleiu de palmier, pentru ca da- exista.

Beneficii ale consumului de ulei de palmier

sursa de vitamina E: Stiati ca niciun alt ulei vegetal nu contine cantitati atat de mari de vitamina E ca uleiul de palmier? Este adevarat!

Pentru cine nu stie, vitamina E este un antioxidant puternic care ajuta la indepartarea radicalilor liberi din organism.

nivel redus de calorii: 1 gram de ulei de palmier ofera 9 kcal.

sanatate cardiovasculara: Consumul excesiv de ulei de palmier, dauneaza sanatatii cardiovasculare, asa cum va spuneam mai sus. Insa, aparent, suplimentele din ulei de palmier contin antioxidanti puternici care ajuta organismul sa elimine radicalii liberi din sange.

In concluzie- uleiul de palmier, pare sa confirme vorba aia- „mai rarut, ca-i mai dragut”.

Sfatul meu final- consumati ulei de palmier cat mai rar posibil si intotdeauna in forma presata la rece, fara sa-l incingeti. Aceasta este forma benefica a acestui tip de ulei.

Asta a fost si pentru astazi. Va doresc o saptamana plina de impliniri! Pana data viitoare, numai bine 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *