Scad temperaturile. Putem manca mai mult iarna?

Nu cred ca este o noutate pentru nimeni ca odata cu temperaturile scazute de afara, trebuie sa ne pregatim de venirea iernii. Stiu, pentru multe dintre voi nu este o placere frigul. Dar credeti-ma, vine si el cu beneficiile lui.

In articolul de astazi va propun sa aflam raspunsul unei intrebari care pe mine m-a facut curios. Ardem oare iarna mai multe calorii? O intrebare buna, zic eu, mai ales ca toti ne gandim ca, dimpotriva, iarna ar trebui sa avem si mai multa grija legat de ceea ce mancam, dat fiind ca nu mai facem la fel de multa miscare din cauza frigului- mersul pe jos, de exemplu, este de mai multe ori inlocuit cu mersul cu masina s.a.m.d. Asadar, haideti sa aflam raspunsul la intrebarea noastra!

 

Accelereaza temperaturile scazute metabolismul?

Am o veste buna pentru voi! Intr-adevar, temperaturile scazute, se pare, ca reusesc sa accelereze metabolismul Prin extensie, inseamna ca iarna reusim sa ardem mai multe calorii. Universitatea din Utah a publicat in New York Times un studiu, care demonstreaza ca rata metabolica de baza (viteza cu care organismal arde caloriile)  este usor crescuta, atunci cand suntem expusi unor temperaturi mai scazute. Concluzia este ca iarna, pentru a ne mentine temperature corpului la  o valoare care sa nu creeze discomfort termic, organismal nostrum are nevoie de ceva mai multa energie decat in mod normal. Atunci cand tremuram de frig, consumam chiar si mai multe calorii. Desigur, acum nu sfatuiesc pe nimeni sa se posteze in tricou cu maneca scurta in fata blocului,  tremurand de frig, cu gandul sa slabeasca.

Textul „Thermal Effects on Cells and Tissues” sustine ca rata metabolica se schimba ca o functie a temperaturii. Mai exact, rata metabolica se schimba cu aproximativ 7%  odata cu fiecare schimbare de temperatura considerabila. Prin urmare, cand conditiile exterioare iti afecteaza temperatura corporala, organismul tau va arde mai multe calorii in incercarea de a compensa pentru schimbare si se va stradui sa reasigure corpului temperatura normala prin accelerarea metabolismului. Acest efect are loc atat in conditii de caldura, cat si in conditii de frig. Rata metabolica, insa, reactioneaza mult mai lent la temperaturi ridicate, decat o face atunci cand te expui temperaturilor scazute.

 

 De ce mancam mai mult iarna

Nu e cazul sa ne hazardam spunand ca iarna mancam mai mult, doar pentru ca organismul arde cu cateva calorii in plus. Nici vorba! Altceva influenteaza impulsul de a manca mult iarna. Este vorba de angoasa de iarna. Iarna este anotimpul cu noptile mai lungi si zilele mai scurte. Iar asta ne influenteaza starea de spirit. Multi dintre noi tind sa aiba de-a face cu depresia si anxietatea. In astfel de cazuri, toti cautam sa gasim confort in ceva. Iar cel mai la indemana mod de-a  ne alina anxietatea este mancatul. Cred ca ati auzit deja de conceptul de comfort food, in a carui categorie, culmea, intra numai alimentele „grele”- pline de calorii si carbohidrati- mancaruri de cartofi, piure, paste cu branza, pizza, ciorbe pline de calorii, fineturi precum macarons sau briose si cupcake-uri.

 

Concluzia este ca DA, iarna metabolismul are o rata de ardere mai crescuta, decat in mod normal. Insa, asta nu inseamna ca putem da iama in frigider, sa mancam chiar tot ce ne pofteste inima in exces. Mentineti-va un stil de viata sanatos si echilibrat indifferent de sezon, mentineti-va puternica in fata exceselor si va veti bucura de sanatate si frumusete.

Asta a fost si pentru astazi. Pe luni! Numai bine si un weekend minunat va doresc!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *