Probioticele sunt esentiale digestiei. O sursa bogata- varza murata

In mod uzual, oamenii isi iau probioticele din lactatele fermentate. Daca, insa, nu consumi astfel de produse, o alta sursa bogata, la indemana oricui, este varza murata. Si zic ca este sursa accesibila oricui, pentru ca varza murata poti face si tu acasa. Pana sa dezvalui reteta pentru varza murata facuta in casa, haideti sa vorbim putin despre probiotice.

Importanta probioticelor in organism

Nu cred sa fie cineva care sa fi auzit macar o data in viata de probiotice. Daca nu in mod explicit, macar in reclamele TV la anumite suplimente de acest gen.

Ei bine, probioticele sunt esentiale organismului nostru, avand in atentie sistemul digestiv. Daca sistemul nostru digestiv functioneaza in mod optim, atunci intreg organismul functioneaza fara probleme. De aceea, trebuie sa acordam atentie sporita resurselor de probiotice.

Practic, aceste bacterii sunt pozitive, ajutand la stoparea inmulturiii bacteriilor daunatoare. In acest fel, probioticele sunt responsabile de echilibrarea florei intestinale- un lucru esential pentru sanatatea sistemului digestiv si pentru consolidarea sistemului imunitar.

Ce surse de probiotice avem?

Evident, exista si optiunea suplimentelor alimentare cu probiotice, pe care trebuie sa le tinem la frigider, din moment ce sunt purtatoare de bacterii bune.

Personal, nu recomand sa apelati la aceste suplimente, ci mai degraba sa va trageti sursa de probiotice pe cale naturala, din alimente. Cea mai uzuala astfel de resursa sunt produsele lacto-fermentate- iaurtul, chefirul, laptele batut, borsul.

Daca, insa, din mitve diverse nu consumi produse de origine lactata/ animala, nu-i nicio problema! Probioticele se gasesc si in varza murata.

Fiind murata, varza este un superaliment. Una dintre bacteriile sanatoase pe care le gasim atat in varza murata, cat si in iaurt este Lactobacillus. Acest tip de bacterie se dezvolta, din momentul in care varza este scufundata intr-o solutia de murat din apa si sare.  In acest mod, zaharurile din varza sunt transformate in acid lactic- un conservant natural, care stopeaza dezvoltarea bacteriilor daunatoare.

Cum se prepara varza murata acasa

Pentru un borcan de varza murata ai nevoie de urmatoarele:

  • 1 lingura de sare de mare
  • 1 varza de marime medie
  • 1 lingurita de seminte de chimen sau cimbru

Prepararea si pregatirea sunt foarte simple. In prima faza, trebuie sa sarezi varza. Intr-un bol mare sa tai varza si sa o masezi cu sare timp de 8 – 10 minute. In acest fel, varza se inmoaie si lasa lichid.

Dupa asta, intr-un borcan, preseaza varza, iar pe deasupra aseaza frumos, ca un capac, o frunza de varza intreaga. La final, se recomanda asezarea unei greutati deasupra verzei. In acest fel se impiedieca ridicarea verzei deasupra saramurii. Pentru aceasta te poti folosi de un borcanel mic cu apa sau iti poti achizitiona o plasa special creata pentru muraturi. La final, acopera borcanul cu un prosop si lasa varza la murat timp de 3 – 10 zile.

Verifica in a patra zi varza. Trebuie sa ai grija ca aceasta sa fie tot timpul scufundata in apa. Daca ti se pare ca nu apa suficienta, poti sa mai adaugi. De asemenea, se recomanda gustarea verzei. Daca aceasta s-a acrit dupa a 4-a zi, poti deja s-o consumi si s-o muti la frigider. Daca nu s-a acrit, o mai poti lasa.

Varza murata pastrata la frigider poate rezista cateva luni bune.

 

Sunt curios daca veti incerca aceasta reteta. Daca da, va invit in sectiunea de comentarii sa-mi spuneti cum v-a iesit. O saptamana buna sa aveti!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *