Multe femei se folosesc de laxative pentru a slabi. Exista, insa, riscuri!

Sunt multe doamne si domnisoare, care, atunci cand isi doresc sa scape repede, repede de kilogramele in plus, apeleaza la orice metoda existenta. Din pacate, de cele mai multe ori, fac asta fara a lua in calcul riscurile la care se expun.

Acelasi lucru se intampla si in cazul laxativelor. Vorba aia- de cand lumea si pamantul, laxativele nu au lipsit mai niciodata dintr-o cursa de slabire. Medicii, insa, reclama utilizarea laxativelor in acest scop. Nu doar ca nu iti ofera rezultatul, dar nu promiti nici ca nu-ti afecteaza sanatatea in vreun fel negativ. Sa aprofundam putin subiectul!

Cum actioneaza si cand ne sunt recomandate laxativele

Inainte de toate, vreau sa precizez ca laxativele sunt, la baza, niste medicamente puternice. Asadar, nu este de joaca cu ele si in mod clar nu recomand administrarea lor dupa ureche, cum se spune!

Laxativele sunt substante care joaca jolul de a elibera tractul intestinal foarte rapid. Cu putin research facut, putem afla ca laxativele nu au cum sa ne ofere rezultate in lupta cu kilogramele, pentru ca nu actioneaza unde avem noi nevoie. Laxativele actioneaza la nivelul intestinului gros si nicidecum la nivelul celui subtire, unde sunt absorbite caloriile din hrana.

Concluzia pe care o tragem de aici este una simpla- laxativele nu au nicio influenta asupra energiei asimilate in corp, deci n-au ce cauta in dietele pentru slabit, pentru ca nu ajuta la acest nivel decat prin eliminarea excesului de apa din organism.

Cand ni se recomanda administrarea laxativelor

Asa cum v-am spus deja, laxativele sunt medicamente. Chiar daca ne sunt la indemana oricand, putand sa le achizitionam fara prescriptie speciala, recomand sa evitati administrarea lor fara recomandarea unui medic specialist.

Aceste medicamente sunt recomandate doar celor care se confrunta cu probleme resimtite la nivelul mobilitatii intestinale si celor care sufera de constipatie. In acelasi timp, trebuie remarcat ca astfel de medicamente, chiar si in aceste doua cazuri, se recomanda ocazional si in mod clar, nu pe termen lung!

Riscurile la care ne expunem folosind laxative in mod abuziv

In ce consta abuzul de laxative

Abuzul de laxative se intampla atunci cand o persoana cauta sa piarda in grautate in mod rapid prin folosirea abuziva si repetata a laxativelor.
Atunci cand alegem sa luam laxative, chiar daca nu ne sunt recomandate de medici, ne expunem unor riscuri reale.

Principalele riscuri ale abuzului de laxative

  1. In primul rand, diureticele actioneaza in mod puternic la nivelul echilibrului sarurilor din organism. In felul asta pot provoca deshidratari serioase, ajungand chiar sa afecteze nivelul tensiunii arteriale ( scade alarmant de mult).
  2. Constipatie grava. In mod ironic, abuzul de laxative duce la cauzarea constipatiei. In astfel de situatii, cei eronat informati ce fac? Iau si mai multe laxative, nefacand altceva, de fapt, decat sa-si agraveze situatia.
  3. Dezechilibrul functiei intestinale. Abuzul de diuretice provoaca dezechilibre permanente la nivelul functiei intestinale.
  4. Afecteaza in mod grav rinichii, in cazurile grave ducand chiar la aparitia sangelui in urina.

Care sunt cele mai periculoase laxative

Unele dintre cele mai periculoase laxative de pe piata sunt cele care au la baza fenolftaleina. Desigur, asta nu inseamna ca cele pe baza de plante sunt mai bune! Nici vorba!

Unii spun ca ceaiul de crusin ar fi varianta safe. Nu! Folosit atunci cand este recomandat, efectul este cel urmarit. Cand, insa, este utilizat in mod abuziv, termen indelungat, poate duce la aparitia unor leziuni la nivelul terminatiilor nervoase din peretele colonului.

Asadar, daca urmariti sa slabiti, metoda cea mai eficienta si sanatoasa este aceeasi- regim alimentar sanatos, plus un program de antrenament sustinut!
Sper ca articolul de astazi sa va fie de folos si, in cazul in care, utilizati laxative cu gandul ca veti pierde in greutate mult mai repede, sa va fi convins sa renuntati.

Va doresc o saptamana lipsita de griji! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *