Mierea de Manuka: ce este si la ce foloseste?

Dupa cum ne spune si numele ei, mierea de Manuka este un anumit tip de miere, obtinut de albine din polenul florilor arborelui de Manuka. Personal, nu stiam de existenta acestui tip de miere. L-am descoperit de curand, facand un mic studiu despre produsele apicole. Am descoperit ca miere, in general, nu doar cea de Manuka, este o sursa reala de beneficii pentru sanatatea noastra.

Mierea de Manuka: scurta descriere

Mierea de Manuka este un tip de miere monoflora si nu doar atat- este si unica in lume. Este obtinuta prin polenul colectat de la florile arborelui de Manuka. Arborele de Manuka este o specie de arbust cu frunze perene; o varietate de Tea Tree sau arbore australian de ceai, cum ii se mai spune. Ce face atat de special acest arbore si, impliciti, acest tip de miere este faptul ca se gaseste doar in anumite insule din Noua Zeelanda si din Australia. (miere-manuka.com)

Proprietati fizice

Stiati ca mierea de Manuka e ste unul dintre putinele tipuri de miere aprobate pentru uz terapeutic?

Mierea de Manuka se recunoaste prin cateva proprietati fizice distinctive. Culoarea este bruna sau mai generic spus- de un portocaliu inchis. In ceea ce priveste aroma, se deosebeste de gustul mierii traditionale. Are un gust delicios, puternic aromat, cu un miros de planta lemnoasa. In ceea ce priveste textura, mierea de Manuka este caramelizata.

Exista 3 tiprui de miere de Manuka

Responsabil pentru clasificarea celor 3 tipuri de miere de Manuka este Doctorul Peter Molan. Diferentiearea celor 3 tipuri de miere s-a facut tinand cont de compozitia chimica a acestora. Prin compozitia specifica, fiecare dintre cele 3 tipuri de miere de Manuka vine cu proprietati antibacteriene diferite.

Astfel, avem mierea de Manuka pentru consum, mierea de Manuka activa si mierea de Manuka UMF.

Sa le trecem in revista pe fiecare in parte.

Miere de Manuka pentru consum cuprinde majoritatea mierii de acest tip. Este o miere care nu prezinta atributii antibacteriene semnificative.

Mierea de Manuka activa este cea cu o activitate mare de tip antibacterian peroxidic.

Mierea de Manuka UMF este cea cu activitate antivacteriana non-peroxidica.

Ce diferentiaza mierea de Manuka de alte tipuri de miere

Mierea de Manuka se diferentiaza de alte tipuri de miere de albine prin valoarea nutritiva mare si prin proprietatile sale antibacteriene cu pana la 100 de ori mai puternice decat in cazul clasic. La nivel nutritiv, mierea de Manuka este de 4 ori mai densa.

Valori nutritionale importante/ o lingura de miere de Manuka:

  • 17 g glucide
  • 60 calorii

Ce afectiuni tratam cu mierea de Manuka

Atat mierea de Manuka activa, cat si cea UMF pot fi folosite in scop terapeutic, avand actiune benefica impotriva unui numai mare de microorganism bacteriene si fungice.

De asemenea, acest tip de miere se poate administra atat intern, cat si extern, pentru tratarea eficienta a diverse afectiuni.

Intern, mierea de Manuka se poate utiliza pentru:

  • pentru imunitate: raceli, afectiuni ale gatului, gripa. Cei de la Laboratorul de Biologie Moleculara a Agentilor Infectiosi al Universitatii din Nagasaki – Japonia au demonstrat ca mierea Manuka este eficienta in inhibarea virusului gripal;
  • pentru evacuarea mucozitatilor din gat, bronhii, sinus.
  • afectiuni ale sistemului digestiv: ulcere, gastrite, ulcer duodenal, sindromul colonului iritabil, gastro-esofagita de reflux, arsuri, indigestie, dureri de stomac;
  • afectiuni ale cavitatii bucale – gingivita, placa dentara.

Extern, mierea de Manuka activa si UMF se folosesc pentru:

  • arsuri, rani, taieturi, infectii si ulcere ale pielii – mierea protejeaza tesutul si ajuta la vindecarea mai rapida a ranii si la cicatrizarea acesteia, cu cat mai putine semne;
  • Acnee, Eczeme, Psoriasis – in aceste cazuri se recomanda aplicarea mierii pe zonele afectate si, dupa un timp de asteptare, aceasta se clateste cu apa;
  • Dermatite, eruptii cutanate;
  • ciuperci ale unghiilor, pecingine, picior de atlet (miere-manuka.com)

Cate dintre voi stiau de existenta mierii de Manuka si cate o utilizeaza deja?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *