Lapte vegetal. De ce e bine sa-l bem

Buna dragelor,

Cate dintre voi consuma lapte vegetal? Sunt curios. Va rog sa-mi lasati raspunsurile voastre in sectiunea de comentarii.

Desigur, daca aveti intoleranta la lactoza, posibil sa fi descoperit deja ca laptele vegetal este o alternativa foarte buna. De asemenea, daca unele dintre voi sunt vegetariene, sunt convins ca laptele vegetal isi gaseste locul la voi in frigider.

Pentru cele care nu au consumat pana acum lapte vegetal, haideti sa aflam cate ceva despre el, inainte de toate.

 

Proprietati ale laptelui vegetal

Laptele vegetal este o bautura obtinuta din seminte sau nuci printr-un proces de hidratare. Procesul de hidratare poate dura intre 6 – 12 ore in functie de duritatea nucilor sau semintelor. Dupa procesul de hidratare se dau prin blender cu o cantitate maricica de apa. Dupa blender, urmeaza etapa de strecurare. Pentru asta e nevoie de o sita sau de un saculet de panza nu foarte deasa.

Laptele vegetal este un produs lipsit de grasimi animale, dar care se dovedeste a fi foarte bogat in nutrienti. Un mare beneficiu al laptelui vegetal este faptul ca nu contine lactoza, grasimi saturate sau colesterol. Spre deosebire de laptele  de natura animala, laptele vegetal nu prezinta in compozitia lui cazeina, grasimi animale sau lactoza. Ceea ce contine, de fapt, sunt grasimi de natura vegetala, nesaturate, care sunt mult mai sanatoase.

Stiai ca, cazeina este proteina cu cel mai mare procent de aciditate de origine animala si ca, de asemenea, a fost identificata ca fiind si substanta cu cel mai crescut efect cancerigen? Asta ar fi un motiv bun pentru care sa luam in considerare consumul de lapte vegetal, nu-i asa?

 

Beneficii pe care ti le aduce consumul de lapte vegetal

Laptele vegetal iti ofera doza necesara de energie, vitamine, grasimi bune si minerale. Si NU ingrasa! Dimpotriva, consumul de lapte vegetal te ajuta foarte mult in mentinerea siluetei perfecta. Pe deasupra, tot laptele vegetal este responsabil sipentru pastrarea in conditie optima a sistemului cardiac.

Permiteti-mi ca in cele ce urmeaza sa va prezint cateva dintre principalele motive pentru care recomand cu incredere consumul de lapte vegetal, in detrimentul celui de origine animala.

  1. Calitatea proteinelor din laptele vegetal este mult mai crescuta, iar ca procentaj nu difera cu nimic de laptele de vaca. Singurul lapte vegetal care este lipsit de proteine este laptele de orez. In schimb, laptele de orez, de ovaz si de castane contine glucide, care au rol de a oferii doza de energie necesara muschilor si creierului. 
  2. Este o sursa de calciu la fel de bogata ca si laptele de origine animala. Exista, insa, o diferenta! In cazul laptelui vegetal calciul se obtine intr-o forma ceva mai asimilabila si este un tip de calciu echilibrat in magneziu, potrivit de minune nevoilor noastre. 
  3. Laptele vegetal este bogat in acizi grasi esentiali

 

Ce tipuri de lapte vegetal gasesti?

  1. Laptele de Migdale este foarte gustos si savuros si o sursa buna de magneziu, potasiu,calciu, fier, fibre, fosfor, vitamina E.
  2. Laptele de Susan este foarte bogat in calciu, magneziu, cupru, zinc, mangan, fier, seleniu, fosfor, vitamina B1 si B6.
  3. Lapte de Soia este cea mai raspandita varianta alternativa pentru laptele de originie animala.
  4. Lapte de Cocos vine cu un continut bogat in fier si mangan.
  5. Laptele de Caju iti ofera o sursa bogata de nutrienti, vitamine si minerale.

Mai cunosti si alte tipuri de lapte vegetal? Impartaseste-le cu noi in sectiunea de comentarii. Pana data viitoare, un weekend minunat va doresc!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *