Buna dimineata,
Pentru cele mai spirituale nu crd ca este o surpriza sa spun ca ne gasim in perioada de post, din punct de vedere religios. Vine Craciunul si inainte de fiecare sarbatoare mare, religia indeamna la abtinere de la carnuri, lactate si alte produse de origine animala. Desigur, motivele insinuate de Biserica sunt puternic inradacinate in religie. Insa, daca privim postul din punct de vedere rational, veti vedea ca si asa are un rost foarte bine definit. Sa va spun- orice sarbatoare mare se caracterizeaza, la noi, prin mese copioase, bucate dintre cele mai delicioase si excese alimentare, care, ulterior ne dau batai de cap. Perioadele de post dinaintea sarbatorilor nici ca puteau fi mai bine gandite, pentru ca, practic, te obliga sa ai grija de corpul tau, oferindu-i mai putin din alimentele grele, pentru ca oricum il vei forta cu mancare multa si grea in perioada de sarbatori. Iar perioada de post este gandita in asa fel incat sa nu determine niciun fel de carenta in organism.
Iar acum, ajungem la ceea ce voiam sa va spun astazi. Nu sunt foarte cunoscator in „tainele” postului, insa, in fiecare an aud asta „maine e dezlegare la peste”. Cu alte cuvinte, maine, chiar daca suntem in post, este voie sa se manance peste. Pentru ca ce va spuneam- postul pare foarte bine gandit din punct de vedere nutritional. Este o perioada de detox, bine intentionata.
Si cum in ultimul timp am tot auzit aceasta vorba cu dezlegarea la peste, mi s-a facut, evident, o pofta nebuna de peste! Astfel, mi-a venit ideea articolului de astazi- sa va spun care sunt beneficiile consumului de peste si de ce ar trebui sa mancati peste in fiecare saptamana.
De peste, numai de bine!
Fara indoiala, niciun nutritionist nu are ce sa spuna de rau cand vine vorba de peste. Acesta este. fara doar si poate, unul dintre cele mai sanatoase tipuri de carne. Continutul de nutrienti din peste este mare si culmea, nu ingrasa.
Nutritionista Eva Iortan declara pentru adevarul.ro ca
„Pestele este bogat in grasimi Omega 3, dar contine si multe vitamine cum ar fi Vitamina D sau seleniul. Consumul de carne de peste ne protejeaza vasele de sange si ajuta inima sa functioneze normal. Carnea de peste nu are grasimi saturate foarte multe, nu ridica colesterolul si nu ingrasa. De asemenea, carnea de peste si uleiul de peste au multiple beneficii asupra memoriei si a bunei functionari a creierului“
5 beneficii ale consumului de peste
1. Combate colesterolul rau
2. Consumul de peste tine Alzheimerul la distanta
3. Promite oase puternice
4. Un bun remediu antistres
5. Efect antiaging- datorat tot acizilor grasi omega 3.
Ce peste este bine sa consumam
„Pestele romanesc gen pastrav, crap sau salau este indicat deoarece il gasim proaspat. Daca ne place pestele mai gras, gen macrou sau somon, trebuie sa il consumam de maxim doua ori pe saptamana. Acesti pesti, dar si alti rapitori contin o cantitate de mercur. Nu este periculos daca limitam consumul, dar trebuie sa fim atenti si sa nu mancam somon in fiecare zi“