De ce este bine sa consumam sfecla rosie

Putem incep prin a spune ca sfecla rosie are sa ne ofere cam tot ce ii este necesar organismului nostru la nivel de vitamine. Indiferent cum alegeti sa o consumati- proaspata, coapta sau in otet- sfecla este un superaliment nutritiv, care aduce multe beneficii sanatatii noastre.

Sfecla rosie este un complex de vitamine si minerale cum rar mai gasim si, in plus, vindeca tumori, afectiuni ale ficatului, afectiuni cardiovasculare, digestive, intareste imunitatea si este un puternic antiinflamator, detoxifiant si energizant. Sfecla rosie contine tot complexul de vitamina B, potasiu, mangan, vitamina C, vitamina A, magneziu, fosfor, iod, calciu, sulf, antioxidanti si fier, cu alte cuvinte tot ceea ce organismul are nevoie”, a explicat medicul Catalin Luca pentru publicatia adevarul.ro.


Si, asa cum v-am promis in articolul anterior, astazi vreau sa detaliem putin aceste beneficii aduse organismului nostru de sfecla rosie. Sper, in felul asta, sa va fac sa ii dati mai multa atentie si sa fie mai prezenta in regimurile voastre alimentare.

Sfecla rosie. Beneficii pentru organism

Protejeaza ficatul

Stiati ca afectiunile hepatice pot fi ameliorate cu ajutorul consumului de sfecla rosie? Nici eu nu stiam, dar se pare ca sfecla rosie contribuie foarte mult la imbunatatirea metabolismului celular si, in felul asta, contribuie la prelungirea vietii hepatocitelor.

Creste rezistenta la efort

Un beneficiu care ar trebui sa intereseze pe fiecare dintre voi, care aveti ne voie de energie si rezistenta, pentru antrenamente. In cazul asta, sucul de sfecla rosie este raspunsul!

Exista studii stiintifice care confirma acest fapt. Cercetatorii de la Universitatea din Exeter, Marea Britanie au descoperit ca nitratul din sfecla rosie reduce consumul de oxigen. In felul asta, exercitiile fizice ajung sa ni se para mai usoare. S-a demonstrat chiar si procentajul de imbunatatire al randamentului fizic. Sucul de sfecla rosie te ajuta sa-ti prelungesti programul de exercitii cu pana la 16%.

Ajuta in lupta cu anemia

Datorita continutului bogat de vitamine, minerale si substante active, sfecla rosie este comoara pentru organism. Fierul si acidul folic din sfecla sunt importante si contribuie activ la producerea de globule rosii la nivelul maduvei osoase hematogene.

Sanatate pentru inima

Un alt studiu din 2010, efectuat de Universitatea Queen Mary, a demonstrat ca un pahar de 250 ml de suc din sfecla rosie consumat zilnic reduce considerabil tensiunea arteriala. S-a concluzionat ca, daca am consuma mai des sfecla rosie, rata incidentelor cauzate de afectiunile cardiovasculare s-ar putea reduce chiar si cu pana 10%.

Combate depresia

Datorita continutului de betaina, consumul de sfecla rosie are efecte pozitive si asupra straii de spirit, relaxand mintea. In felul asta, putem spune ca sfecla rosie este recomandata si atunci cand ne simtim putin anxiosi, depresivi.

Acestea sunt doar cateva dintre cele mai importante beneficii aduse sanatatii noastre de consumul de sfecla rosie. Daca mai cunoasteti si voi altele, va invit in sectiunea de comentarii sa le impartasiti cu noi. Numai bine! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *