Beneficiile polenului crud si cum il folosim

Polenul crud este unul dintre cele mai pure si mai complete alimente. Este o adevarata comoara pe care natura ne-o ofera cu generozitate. Inca din Antichitate, polenul s-a bucurat de o popularitate incredibila in randul egiptenilor si chinezilor, fiind folosit ca medicament natural si factor esential de intretinere a organismului.

De atunci si pana astazi, polenul crud nu si-a pierdut nici macar o farama din popularitate. Dimpotriva, astazi se bucura de o popularitate incredibila in randul celor care urmaresc sa aiba un stil de viata sanatos.

Diferenta intre polenuri

Exista doua tipuri de polen- cel purtat de vant- anemofil si cel recoltat de albine- entomofil. Marea diferenta dintre cele doua tipuri de polen este ca in vreme ce primul este producator de alergii, al doilea nu. Mai mult decat atat, consumul de polen crud ( cel cules de albine), poate reduce cu pana la 20 – 40 % din alergii.

Diferente exista si intre polenul uscat- pe care il gasim cel mai des in comert si polenul crud, de calitate, pe care, de obicei, il gasim doar la producatori apicoli de incredere. In polenul uscat majoritatea proprietatilor si substantelor active au fost distruse, spre deosebire de polenul crud, care le pastreaza intacte pe toate.

De ce este atat de popular polenul crud?

Din atat de multe motive! Polenul crud este o sursa bogata de micronutrienti extrem de importanti pentru sanatatea noastra. Nutrienti care, din pacate, rareori ii mai gasim in alimentele moderne rafinate si atat de procesate.

Din punctul meu de vedere si nu numai al meu, dar si al specialistilor, polenul crud este un aliment echilibrat, dinamizator si revitalizant, care n-ar trebui sa lipseasca de pe lista de cumparaturi a nimanui.

Stiati ca polenul crud contine toate mineralele prezente in organismul nostru si, pe deasupra, ne ofera si o gama larga de vitamine, enzime si proenzime- atat de importante pentru sanatatea noastra?

Dincolo de asta, polenul crud este o sursa incredibila de proteina vegetala, sub forma de aminoacizi. Mai exact, polenul ne ofera 20 de aminoacizi, din totalul de 22 necesari organismului uman.

In plus, polenul crud reprezinta una dintre cele mai bogate surse de seleniu, fiind si un bun antioxidant, detoxifiant si prezentand un bun efect antitumoral.

Alt lucru important de mentionat despre polenul crud este rutina pe care o contine- rutozid sau vitamina P cum i se mai spune- un element esential, care aduce numai beneficii celor care prezinta afectiuni cardiovasculare.

Este polenul crud recomandat diabeticilor?

Probabil ca prima impresia ar fi ca nu. Ne gandim ca polenul vine de la albine, deci trebuie sa fie dulce tare. Si orice-i prea dulce, parca nu-i bun pentru diabetici. Ei bine, in cazul polenului crud lucrurile stau cu totul diferit!

Aportul de glucide din polenul crud este de 30%. Insa, este recomandat chiar si celor care sufera de diabet, datorita capacitatii de a regla nivelul glucidic.

Cum includem polenul crud in alimentatia noastra

Polenul crud este, cum am spus deja, un aliment care nu ar trebui sa lipseasca niciunei bucatarii. Important de tinut minte, insa, faptul ca trebuie inclus in retete care nu presupun incalzire sau pregatire pe foc. Tratat termic, polenul crud tinde sa-si piarda majoritatea proprietatilor sale benefice.

Asadar, am sa va prezint o reteta simpla, rapida, ideala pentru micul-dejun. O reteta care va va garanta doza de energie necesara intregii zile.

Salata cu polen crud

Aceasta salata reprezinta un mic-dejun hranitor si fortifiant. Pentru prepararea lui avem nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 1 banana
  • 1 lingurita de miere
  • 1 lingura de polen crud
  • 2 linguri de suc de lamaie
  • 1 mar galben
  • 1 para si/sau 1 kiwi
  • o portocala

Cum se prepara aceasta salata

Foarte simplu si rapid! Curatam fructele de coaja si le taiem frumos, cubulete, dupa care le asezam intr-un bol. Pe deasupra presaram granulele de polen crud si amestecam foarte atent. N-am vrea sa facem un terci din fructele proaspat taiate.

Separat, intr-un alt bol, facem sosul. Amestecam sucul de lamaie proaspat stors cu miere si sosul obtinut il turnam peste fructe. Inca o data, nu amestecam foarte puternic, ci bland, pentru a pastra fructele si granulele de polen intacte.

Salata se serveste imediat si este absolut delicioasa! Pofta buna!a

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *