Abordare anti-dieta- alimentatia intuitiva. Functioneaza ori ba?

Buna,

Zilele trecute, am descoperit pe blogul Andreei Raicu (andreearaicu.ro) un subiect care mi-a trezit curiozitatea. Este vorba despre alimentatia intuitiva. Pentru ca, dupa cum deja stiti, sunt interesat sa duc un stil de viata sanatos 100%, nu ratez niciodata ocazia de a afla lucruri noi. Asa ca,  astazi am zis sa impartasesc cu voi ceea ce am descoperit si eu pe tema alimentatiei intuitive.

 

Este acesta sfarsitul dietelor de toate zilele?

In ultimii doi ani, sa zic asa, am observat tendinta oamenilor de a se indeparta cu pasi mici, dar siguri de conceptul de dieta. Lucru care pe mine, recunosc, ma bucura. De ce? Pentru ca majoritatea dietelor sunt foarte stricte, ducand, ce-i drept, la o pierdere in greutate, insa cauzeaza, in acelasi timp, carente serioase, care pot afecta in mod serios sanatatea. Niciodata nu am incurajat pe cineva sa tina dieta. Doar in cazul in care, din motive de sanatatea si la recomandarea unui specialist in nutritie este recomandata urmarea unui anume regim alimentar.

Acum ca v-am spus toate astea nu cred ca va mai mira ca am prezentat un interes sporit vis-a-vis de subiectul alimentatiei intuitive. La baza acestui concept sta principiul care propune renuntatea ideii ca o dieta trebuie sa fie restrictiva pentru a avea rezultate, indemnand in schimb sa avem o atitudine pozitiva asupra senzatiei de foame si la adresa mancarii. Cumva conceptul de alimentatie intuitiva indeamna la o mai buna intelegere a nevoilor organismului tau, te incurajeaza sa invet si sa constientizezi diferentele dintre foamea reala si cea emotionala. Practic, daca alegi sa dai o sansa alimentatiei intuitive, inseamna ca alegi sa acorzi mare atentie organismului tau si sa-i oferi ceea ce iti spune ca are nevoie, atunci cand are nevoie.

Nu va duce asta la excese?

Sunt studii facute, care au demonstrat ca o alimentatie fara restrictii nu duce in mod obligatoriu la excese. Si daca parcurgem ideea in mod logic, pare reala aceasta premisa. De ce? Pentru ca atunci cand ne supunem unei diete restrictive, ne tinem departe in mod fortat de anumite alimente si asta ne amplifica poftele si ne expune riscului de a face exces. In schimb, atunci cand ii dai voie organismului tau sa primeasca orice iti cere ca necesar, oricand iti cere, ceea ce intr-o perioada de dieta par foarte apetisante, acum nu mai prezinta o ispita.

Beneficiile dovedite ale mancatului intuitiv

Aici o sa incepem cu studiul realizat de Universitatea din Ohio, asupra unui esantion de  1300 de femei adepte ale alimentatiei intuitive. Aceste femei aveau o stima de sine puternica, isi acceptau si isi indrageau corpul asa cum era el si erau mult mai constiente si deschise vis-a-vis de nevoile lor.

Desigur, asta nu este singurului studiu realizat asupra alimentatiei intuitive. Sunt mult mai multe, care au concluzionat ca persoanele care mananca intuitiv se tin de parte de efectul yo-yo al dietelor. De ce? Pentru ca nu incurajeaza comportamentele care duc la mancat emotional. Persoanele care manca intuitiv, nu mananca in lipsa senzatiei de foame, sub pretexte emotionale, cum ar fi pentru a reduce stresul din cauza factorilor de natura sociala sau ca sa se rasplateasca pentru ca au tinut dieta si astfel s-au abtinut de la pofte etc.

In ceea ce priveste silueta,studiile au aratat in unanimitate ca mancatul intuitiv ajuta  foarte mult la pastrarea unei greutati corporale normale pe termen lung, fara fluctuatii semnificative, un nivel de stres redus si o stare generala de sanatate mai buna.

Si asta nu e tot! In plus, hranirea intuitiva poate duce si la niveluri mult mai mici de stres si cortizon, care sunt legate de cresterea in greutate, modificari de dispozitie si probleme cu somnul. Tineti minte ca oamenii care se concentreaza pe sanatate, si nu fac obsesii legate de greutate, au o stare emotionala mai buna.

Voi ce parere aveti de acest concept de alimentatie intuitiva?

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *