4 diferente intre ciocolata raw si ciocolata neagra. Tu pe care o alegi?

Cine nu iubeste ciocolata? Cred ca e, mai degraba, o intrebare retorica. Toata lumea iubeste ciocolata! Daca si voi va gasiti printre iubitorii de ciocolata, vin la voi cu o propunere care sa va revolutioneze ideea de „dulce”. Ma gandesc ca multe dintre voi, cand au pofta de ciocolata, o aleg pe cea neagra, despre care stim ca este alternativa mai sanatoasa, a ciocolatei obisnuite din comert. Ei bine, se prea poate ca dupa articolul de astazi, sa va indreptati atentia spre ciocolata raw. 

In cele ce urmeaza va voi prezenta 4 dintre cele mai importante diferente dintre cele doua tipuri de ciocolata si las la latitudinea voastra sa o alegeti pe cea mai buna.

 

Afla ce anume face diferenta intre ciocolata raw si ciocolata neagra

1.Micotoxinele

Nici eu nu auzisem despre micotoxine, pana sa ma interes de ciocolata raw. Se pare ca micotoxinele sunt un anume tip de ciuperca, pe care o gasim pe alimentele care fermenteaza- ciuperci, cafea, arahide si caju. Si da, se mai gasesc si in ciocolata neagra!

In schimb, ciocolata raw, datorita metodei de prelucrare, nu prezinta micotoxine. De ce? Pentru ca in prepararea ciocolatei raw, boabele de cacao, sunt recoltate imediat si numaidecat transformate in ciocolata. Pe partea cealalta, in prepararea ciocolatei negreu boabele de cacao au fost tinute la soare mult timp. In tot acest timp, ele au fermentat si au permis micotoxinelor sa se dezvolte.

Cum ne afecteaza micotoxinele

Micotoxinele favorizeaza cresterea candidei, o slaba imunitate si pofta de zahar.

2.  Zahar

Aceasta diferenta este una semnificativa, mai ales pentru cele care urmaresc sa slabeasca si se pacalesc ca ciocolata neagra e alternativa safe. Nu este! Majoritatea ciocolatelor negre de pe piata au in compozitie un adaos mare de zahar. In ciocolata raw zaharul este inlocuit de indulcitori naturali.

Nu zic nu, la inceput va va lipsi foarte mult dulceata specifica a ciocolatei, insa ciocolata in stare pura este alegerea cea mai inteleapta- buna pentru sanatate, dar si pentru silueta!

3. Mineralele

Pentru cine nu stia, ciocolata raw este alimente unul dintre acele alimente de top, cand vine vorba despre raportul de magneziu, crom, fier si zinc per portie.

Mai mult decat atat, ciocolata in stare pura  este si alimentul cu unul dintre cele mai mari continuturi antioxidante la nivel global. Ceea ce nu poate decat sa ne bucure, pentru ca inseamna ca ciocolata rau ne ajuta sa spunem Adio! de la semnele de imbatranire. Incredibil, nu-i asa?  Cacaoa raw este o sursa bogata de sulf- acel mineral care face minuni pentru frumusete. Sulful ajuta impotriva acneei, imbatranirii, pielii uscate si a ridurilor.

Formele preincalzite de ciocolata ( ciocolata neagra si ciocolata din comert) vin cu un aport de minerale (magneziu și fier) mult mai mic.

4. Laptele

Dupa cum observati, majoritatea diferentelor se manifesta la nivel de ingrediente si beneficii. Cand vine vorba de lapte, stim ca toate ciocolatele il contin. Ei bine, nu si ciocolata raw, care este singurul tip de ciocolata in care nu este adaugat niciun tip de lapte.

Stiu ca in momentul asta, multe dintre voi mi-ati spune ca nici in ciocolata neagra nu se gaseste lapte. Ceea ce e adevarat, insa, in moajoritatea retetelor de ciocolata neagra se adauga un tip de emulsificator, care poate fi din lecitina de soia, din lapte de nuca de cocos sau chiar dintr-un anumit tip de ulei.

 

Reteta de ciocolata raw

Pentru a prepara ciocolata raw la tine acasa, ai nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 218 grame de unt de cacao presat la rece si razuit
  • 2 linguri cu sirop de curmale sau de cocos (sau extract de stevia)
  • 4 linguri cu pudra de cacao cruda
  • Zmeura congelata, fistic, nuci pentru ornat

Cum o prepari:

Ia o tava, in care sa intinzi o foaie de copt. Topeste untul de cacao la aburi. Adauga siropul de curmale sau de cocos si amesteca totul bine de tot. Asta pana cand obtii consistenta si se omogenizeaza ciocolata.

Toarna amestecul pe foaia de copt. Pentru ornament foloseste fisticul sau nucile. In final, acopera tava cu folie alimentara si pune ciocolata la concelator timp de 15 minute. Asta e tot!

 

Weekend placut va doresc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *