3 Retete delicioase cu ton

Cui nu-i place tonul, sa ma scuze si sa zica „pas” acestui articol. Eu sunt innebunit dupa ton- imi place gustul, imi place si ce are sa-mi ofere din punct de vedere nutritional. Pentru cine nu stie, tonul este una dintre cele mai simplu de gatit proteine si ne promite beneficii din belsug. Nu stiu de ce, in mintea mea tonul este un aliment pe care il leg de vara. Cumva, vara consum cel mai mult ton, fiind alegerea ideala pentru momentele cand esti pe fuga si nu vrei sa petreci prea mult timp pregatindu-ti mancarea.

In cele ce urmeaza, vreau sa va prezint 3 dintre retetele mele preferate cu ton, pe care vi le recomand cu drag si sper sa le incercati. Daca o faceti, astept parerile voastre.

Retete rapide si delicioase cu ton

Ton in crusta de susan mixt si sparanghel la gratar

Sunt aproape convins ca atunci cand am dat de inteles ca vorbim despre ton- adica din titlu- majoritatea dintre voi s-a gandit ca va voi sugera retete care implina conservele de ton. Nu-i nimic gresit in a manca ton la conserva, insa, tonul se poate consuma si in forma lui naturala. Iar reteta de fata demonstreaza asta.

Ingredientele de care ai nevoie pentru pregatirea tonului in cruste de susan mixt sunt:

  • piper- dupa gust
  • sare fina- tot dupa gust, dar fara a exagera, va rog!
  • 1 bucata de ton proaspat
  • seminte de susan mixte
  • sare grunjoasa
  • ulei de susan
  • ulei de masline
  • zeama de lamaie
  • 4-5 bucati de sparanghel

Mod de preparare simplu si rapid!

Se ia bucata de ton si se tapeaza cu uleiul de susan, asezonandu-se cu sare si piper. Numai pe o parte se presara semintele de susan si se pune de-o parte.

Pana sa incepeti pregatirea pestelui, va sfatuiesc sa puneti sparanghelul in apa rece. Este nevoie sa-l tinem asa timp de cateva minute, dupa care il scurgem bine de apa si il stopim cu foarte putin ulei de masline. Il asezonam cu sare grunjoasa.

Intre timp grillul se va fi incins, asa ca taiem spranghelul in doua bucati si-l asezam pe gratar. In momentul in care observam ca sparanghelul a inceput sa se inmoaie, facem loc pe gratar si asezam si bucata de ton- cu partea cu susanul in jos.

Dupa doar 2 minute de gratar, pe partea goala a tonului se presara susan si se intoarce, lasandu-l pe grill inca 2 minute.

Dupa aceste 4 minute de pregatire a tonului, se aseaza totul frumos pe o farfurie si se serveste, cu putina zeama de lamaie. Este absolut delicios, credeti-ma si, pe deasupra, si satios! Este un preparat ideal pentru pranzurile de la birou.

Salata de ton la gratar

O a doua reteta bogata in gust, care are ca ingredient principal tonul. Sa va spun si ce alte ingrediente mai presupune:

  • piper
  • sare
  • 1 salata verde
  • ulei de susan
  • germeni
  • 1 bucata de ton proaspat
  • 1 legatura de ceapa verde
  • seminte de dovleac prajite
  • cateva rosii cherry
  • 1/2 conserva mica de boabe de porumb
  • 1 lingura ulei de masline
  • Pentru pregatirea dressingului avem nevoie de:
  • 1 lingurita iaurt grecesc
  • sirop de agave
  • 1 lingurita de mustar boabe
  • sare
  • piper
  • ulei de susan

Cum pregatim salata

Se taie ceapa verde si salata si se asezoneaza intr-un bol, cu o lingura de ulei de masline. Rosiile cherry se taie si ele in jumatai si se sareaza, amestecandu-se cu verdeturile. Dupa amestecarea rosiilor cherry se adauga si semintele de dovleac.

Separat, tonul se pregateste pe grill, tapat cu putin ulei de susan si asezonat cu sare si piper dupa gust. Timpul de gratar este de 2 minute, pe fiecare parte, ca si in cazul retetei de mai sus.

Dupa ce am gatit tonul, il lasam 2-3 minutele sa se raceasca, dupa care il taiem in bucatele si il adaugam in bolul de salata.

A venit momentul sa pregatim dressingul pentru salata. Adica sa amestecam toate ingredientele pentru acesta si sa-l adaugam pe deasupra salatei, urmat imediat de semintele de susan mixte, germeni si boabele de porumb. Pofta buna!

Ton la gratar cu mazare verde

Un alt preparat ideal pentru pranzurile petrecute la birou. Se prepara rapid, este gustos si satios. Ai nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • piper
  • sare
  • 1 bucata ton proaspat
  • ulei de masline
  • mix de germeni
  • 1 pumn de mazare verde pastai- eu prefer mazarea proaspata, nu la conserva
  • chives

Mod de preparare:

Se ia bucata de ton si se unge cu ulei de masline, dupa care se asezoneaza dupa gust cu sare si piper. Separat, pastaile de mazare se spala in apa rece si se lasa la scurs pe un servetel de bucatarie. Apoi, pastaile se stropesc cu ulei de masline si se pun pe grillul incins anterior.

La fel ca si in cazul sparanghelului din prima reteta, cand observam ca pastaile incep sa se inmoaie, inseamna ca trebuie sa le mai tinem maxim 4 minute. Timpul necesar si pentru pregatirea tonului, asa ca a venit momentul sa-l asezam si pe el pe grill. La final, scoatem totul pe o farfurie. Bucata de ton se acopera cu mixul de germeni si cateva fire de chives tocate marunt.

De-atata este nevoie, pentru a savura un pranz sanatos, plin de gust si proteine.

Ce spuneti- dati o sansa acestor retete?

Pana data viitoare, va doresc o zi minunata!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *